Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Dakpannencassette

Algemeen

Beschrijving:
Een dakpannencassette is een langwerpige bak met vakverdeling. Op de begane grond worden per vak twaalf dakpannen geladen. Met een kraan wordt de cassette vervolgens op een hellend dak gehesen, waarna de pannen pal naast de cassette kunnen worden uitgeladen.

Arboverbetering:
De cassette voorkomt het uitlopen van pannen over het dak, waardoor lopen met lasten niet nodig is. De veiligheid is daarmee ook gediend.
 
Introductiejaar:
1996

Fabrikaat:
Dakpannencassette

Leverancier:
Vlutters Handelsonderneming BV
Oldenzaal
Tel: 0541 - 57 30 00
info@vlutters.nl
www.vlutters.nl

Prijsindicatie:
Op aanvraag

Technisch

Productomschrijving:
De bak is van aluminium metaal, heeft twee hijsogen en zes vakken.

Gebruik:
Het hijsen gebeurt met een mobiele kraan. De cassette hangt aan twee punten aan een ketting. Met de ketting is de cassette instelbaar t.o.v. de dakhelling.  Voor het laden op de grond is het aan te bevelen de cassette op schragen te zetten, zodat minder gebukt hoeft te worden.

Specificaties:
- Zes keer twaalf pannen = 72 pannen; maximaal 400 kg
- Eigen gewicht: 30 kg

 

Effecten

Arbo effecten:
Een duidelijk winstpunt voor veiligheid en ergonomie is dat voorkomen wordt dat men pannen moet dragen over het hellend dak. Een beperkt nadeel is dat de werkhoudingen en werkzaamheden nogal eenzijdig zijn.
Bij de opslagplaats op de grond kan ergonomische winst worden geboekt in vergelijking tot opperen met een ladderlift. Belangrijk daarvoor zijn het verhoogd opstellen van de cassette (ca. 45 cm) en het plaatsen van de pannen op een pallet. Dan hoeft aanzienlijk minder te worden gebukt.

Efficiency effecten:
Het werken met een kraan en dakpannencassette geeft duidelijke tijdwinst.

Randvoorwaarden

Technische:
Aanwezigheid van een kraan met voldoende vlucht en hijsvermogen.

Organisatorische:
Bij het hijsen moeten helmen worden gedragen. De cassette moet type-gekeurd zijn en tenminste jaarlijks worden gecontroleerd.


Laatste update informatie: 18 mei 2009