Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Ladderborger

Algemeen

Beschrijving:
De ladderborger is een hulpmiddel om ladders aan de bovenzijde aan dakgoten, dakkapellen of platte daken te borgen.
 
Arboverbetering:
Met de ladderborger kunnen ladders  worden geborgd zodat er veilig gewerkt kan worden. De ladder kan hierdoor namelijk niet omvallen of verschuiven.

Introductiejaar:
2009

Fabrikaat:
Toplocker
 
Leverancier:
V.I.O.B.
Haarlem
Tel: 06 - 33 10 88 68
info@toplocker.helpt.nl
www.toplocker.helpt.nl

Prijsindicatie:
Op te vragen bij de leverancier 

Technisch

Uitvoering:
De ladderborger bestaat uit een combinatie van een verstelbare aluminium huls voor de ladderboom en een klem waarmee de huls inclusief ladder wordt vastgezet. De as waarmee de ladderborger uiteindelijk geborgd wordt, is in hoogte verstelbaar. Per ladder zijn twee ladderborgers nodig. De ladderborger bevat tevens een geleiderail zodat tijdens het gebruik van de ladder (het doorbuigen bij beklimming) geen frictie wordt veroorzaakt aan de geborgde bovenzijde.

Gebruik:
Voordat de ladderborgers kunnen worden gebruikt, moet eerst de stelpoot worden ingesteld op de breedte van het object waaraan de ladder wordt geborgd. De huls van de ladderborger wordt aan de bovenzijde over de ladderboom geschoven totdat de onderzijde van de ladderborger de goot of dakrand raakt. De kunststof knop wordt vervolgens aangedraaid waardoor de klem zich vastzet aan het object waartegen de ladder is geplaatst. Dit wordt bij de tweede ladderboom herhaald.
De zijdelingse belasting bedraagt per ladderborger 20 kg.

Specificaties:
- Afmetingen: lengte 270 mm, breedte 100 mm, hoogte 230 mm
- Gewicht: 1135 gram
- Materiaal: aluminium, stalen schroeven en kunststof draaiknoppen

Veiligheidsvoorschriften:
De bijgeleverde handleiding moet worden gevolgd om de ladderborgers correct te plaatsen. Bij opstelling van de ladder  moet deze  altijd worden gecontroleerd op stabiliteit voordat deze wordt gebruikt.

Effecten

Arbo effecten:
Gebruik van de ladderborger bevordert de veilige opstelling van de ladder. Doordat de ladder  niet kan wegglijden of schuiven en minder beweegt, wordt er veiliger gewerkt.

Efficiency effecten:
Voordat de ladder kan worden gebruikt, moet deze eerst worden vastgezet met de ladderborgers. Dit zal enige tijd kosten.

Randvoorwaarden

Technische:
De ladderborger moet alleen worden gebruikt in combinatie met klimmaterieel dat voldoet aan de NEN 2484. De ladder moet altijd met twee borgers worden vastgezet.

Organisatorische:
Vooraf aan het plaatsen van de borgers moet de in de handleiding aangegeven positie van de stelpoot (vijf mogelijke standen) ingesteld worden (zie de handleiding voor een overzicht van de vijf standen). De ondergrond moet effen zijn en de belasting op de ladder moet evenwichtig zijn: niet te veel verschil in belasting tussen de linker- en rechterzijde van de ladder.


Laatste update informatie: 31 januari 2014