Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Opbouw-/montagehoogwerker voor kasconstructies

Algemeen

Beschrijving:
Hulpmiddel voor het beglazen van het dak van nieuw te bouwen tuinbouwkassen.

Arboverbetering:
Vermindering van de fysieke belasting doordat ruiten niet meer met de hand geplaatst hoeven worden.

Introductiejaar:
1997

Fabrikaat:
BSE Beglaasmachine type B2S073000

Leverancier:
BSE IJmond
Beverwijk
Tel: 0251 - 24 97 04
jbeentjes@bseymond.nl
www.bseymond.nl

Prijsindicatie:
Euro 250.000,- excl. BTW

 

Technisch

Productomschrijving:
De beglaasmachine bestaat uit een schaarlift op rupsbanden met een werkplatform. Het werkplatform is in de breedte uitschuifbaar tot 4.000 mm. Op dit platform zijn twee glasmanipulators gemonteerd. Het te leggen glas wordt met kantelaars en glaskarren, plat op het platform neergelegd. Met behulp van de schaarlift kan men het platform met bedieningspersoneel en glas op de gewenste hoogte brengen. Met behulp van de twee manipulators met vacuŁmnappen worden de ruiten opgepakt en in de gewenste positie geplaatst. De beglaasmachine beschikt over een dieselmotor en kan door het bedieningspersoneel op het platform bestuurd en verplaatst worden. De machine kan verplaatst worden met de schaarlift in omhoogstaande positie, rekeninghoudend met de hoogte van de kasconstructie. De machine is voorzien van een afscherming tot op een hoogte van 1700 mm.  De radiografische besturing is speciaal ontwikkeld voor hoogwerkers. Deze besturing is voorzien van een noodstop welke direct de motor stopt. Op het bordes bevinden zich nog vier extra noodschoppen en op de onderwagen twee stuks waarmee de motor gestopt kan worden. 
Voor informatie over dieselmotoremissies zie de Volandis-publicatie 'Aanpak dieselmotoremissies in de bouwnijverheid'.

Gebruik:
De ruiten dient men als pakket verticaal op de kantelaars te plaatsen. Dit kan men bijvoorbeeld met een trekker met hefmast doen. De kantelaars brengen de ruiten tot op het werkplatform. Vanaf het werkplatform kan door middel van de glasmanipulators de ruit in de juiste positie geplaatst worden. De glasmanipulators kunnen handmatig voor en achterwaarts over het platform verplaatst worden. De precieze positionering van de ruit door de glasmanipulators vindt elektrisch/hydraulisch plaats.

Specificaties:
- Hefcapaciteit: 3.000 kg
- Hefhoogte platform: 7,3 m
- Hoofdafmetingen: 6.400 x 2.600 x 3.000
- Eigen gewicht: circa 14.000 kg
- Materiaal: staal


 

Effecten

Arbo effecten:
Door het inzetten van de beglaasmachine wordt de lichamelijke belasting sterk teruggedrongen. De ruiten van circa 30 kg per stuk hoeft men niet meer met de hand te tillen. Het bedieningspersoneel werkt op een platform met een hekwerk en niet meer op loopplanken, waardoor de veiligheid toeneemt.

Efficiency effecten:
De praktijk wijst uit dat met de beglaasmachine een man minder nodig is. Men beglaast nu even veel met drie mensen, als voorheen met vier mensen op de conventionele manier.
Tevens kan men volgens de leverancier met wind langer doorwerken, tot circa windkracht 6.

Randvoorwaarden

Technische:
Voor de machine is een voldoende draagkrachtige bodem nodig. Maximaal toelaatbare windkracht is 6.

Organisatorische:
Er dient een trekker met hefmast aanwezig te zijn om de pakketten glas op de machine te plaatsen. De bediener dient ten minste 18 jaar te zijn, de veiligheidsvoorschriften die op de machine en in de handleiding staan te kennen en op te volgen.


Laatste update informatie: 7 mei 2009