Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Overdrukfiltersysteem

Algemeen

Beschrijving:
Systeem waarmee met schone buitenlucht een aangenaam klimaat en overdruk worden gecreŽerd in cabines van mobiele machines.

Arboverbetering:
Een overdrukfiltersysteem in combinatie met een airco voorkomt dat de medewerker in een cabine van bijvoorbeeld grondverzetmachines, landbouwmachines of bedrijfswagens wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

Fabrikaat:
Bro-Air, 2001,2002, 2004, 2007 serie/ MAO-3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en -10 serie overdrukfiltersystemen

Leverancier:
Trans Elektro,
Almere
Tel: 0416 - 34 00 16 / 036 - 532 45 80
info@transelektro.nl
www.transelektro.nl

Prijsindicatie:
Filter: tussen circa Euro 975,- en Euro 2.725,- excl. BTW afhankelijk van type, uitvoering en opties en exclusief montage.
Airco: tussen Euro 1.815,- en Euro 2.270,- excl. BTW en exclusief montage.
Het afdichten van cabines kan aanvullende kosten met zich meebrengen. Vaste of portable overdrukbewaking is separaat leverbaar.

Technisch

Productomschrijving:
Bro-Air-serie:
- Uitvoering afhankelijk van type voertuig en toepassing.
- Dakluikmontageframes beschikbaar, de omkasting is voorzien van met polyester versterkte
  kunststof kap met vier snelsluitingen.
- Soort inblaas in de cabine afhankelijk van het gekozen systeem.
- Snelwisselframe vanaf type 2004.
- Diverse opties zijn leverbaar zoals installatiesets en aansluitflenzen.

MAO overdrukfilter serie:
- Omkasting is van plaatstaal voorzien van epoxy coating voorzien van verzwaard deksel
  tegen vallend puin, deksel is voorzien van snelsluitingen.
- Hermetisch afgesloten filterruimte.
- Ventilator is van chemisch bestendig kunststof, met 'long life' elektromotor.
- Alle systemen zijn uitgerust met een aan de buitenzijde aangebracht voorfilter.

In beide systemen kunnen airco's op diverse manieren worden ingebouwd. Soms is maatwerk noodzakelijk. Voor airco's wordt het milieuvriendelijke koudemiddel R134a toegepast.

Gebruik:
Het gebruik vindt plaats ten behoeve van de machinist of bediener in de cabine. De systeemkeuze en filtertoepassing zijn afhankelijk van het type voertuig en de werkzaamheden die er mee worden uitgevoerd. Overleg met de leverancier is noodzakelijk.
Toepassing van overdruksystemen is in ieder geval noodzakelijk bij aanwezigheid van verontreinigde grond of anderszins (schadelijke) verontreinigingen in de buitenlucht, zoals bijvoorbeeld bij overslag van stoffige producten of sloopwerkzaamheden.

Specificaties:
- De systemen zijn met uiteenlopende filtersoorten en -capaciteiten en optionele componenten
  te verkrijgen.

 

Effecten

Arbo effecten:
Het werken met een overdrukfiltersysteem gaat blootstelling tegen aan stof, schadelijke gassen en dampen bij medewerkers die werken in cabines. Toepassing vindt vooral plaats bij bodemsaneringsprojecten, sloopwerkzaamheden, overslag en een stoffige werkomgeving. Door toepassing van airco wordt voorkomen dat de medewerker in de zomer ramen of deuren openzet en daarmee zijn gezondheid schade toebrengt.

Efficiency effecten:
Doordat bij montage van een overdrukfiltersysteem de ramen en deuren van de cabine dicht moeten blijven, is aanvullend een airco nodig. Met name kleine cabines kunnen erg warm worden. Koeling verhoogt de arbeidsproductiviteit en de alertheid, alsmede het comfort van de medewerker in de cabine.

Randvoorwaarden

Technische:
De cabine moet voldoende luchtdicht zijn of gemaakt worden. De minimale overdruk van machines in gebruik voor januari 1997 moet tenminste 50 Pa bedragen, na 1997 is dat 100 Pa. Een dichte cabine vergroot tevens de standtijd van de filters, doordat er minder lucht via de filters hoeft te passeren. De standtijd van de filters is verder afhankelijk van temperatuur, relatieve vochtigheid en gas- of stofconcentratie. Bij de keuze van het filter speelt tevens mee of het een mobiele machine betreft zoals vrachtwagens, of een niet-mobiele machine, zoals een hijskraan. Deze laatste heeft een filter met een extra capaciteit nodig zodat er geen doorslag van het filter is bij extreme omstandigheden.
Het toe te passen soort filter en de capaciteit van het filter hangt af van de gebruiksomstandigheden en de risicoklasse van een bodemsanering. De meeste gebruikte filters zijn stoffilters en koolfilters voor (aromatische) koolwaterstoffen of een combinatie van beide filtertypen. Speciale filters zijn leverbaar voor onder andere specifieke componenten (kwik, ammoniak), asbest, anorganische of zure gassen, toxiciteitsklassen (bodemsanering) 1T t/m 3T.

Organisatorische:
Periodiek moeten de filters worden vernieuwd. Voorfilters verlagen de vervangingsfrequentie van stoffilters. De overdruk in de cabine moet worden gecontroleerd.
Filterkeuze eventueel in overleg met de leverancier of veiligheidskundige. Bij het verwisselen van de filters zijn veiligheidshandschoenen nodig. Zie ook publicatie 132 uitgegeven door Stichting CROW, telefoon (0318) 62 04 10, fax (0318) 62 11 12, crow@crow.nl.

 

Laatste update informatie: 4 juni 2009