Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Spuitmachine voor kalkvrije dunpleister, airless

Algemeen

Beschrijving:
Airless spuittechniek voor het opbrengen van dunpleister voor het behangklaar maken van wanden en het afwerken van plafonds.

Arboverbetering:
Vervangen van handmatig opbrengen van materiaal respectievelijk van meer belastende spuittechnieken, zonder geluidsoverlast.

Introductiejaar:
1997

Fabrikaat:
Elmyggan

Leverancier:
Schoonewil Techniek
Alkmaar
Tel: 072 - 540 47 95
info@schoonewiltechniek.nl
www.schoonewiltechniek.nl
Prijsindicatie:
Vanaf Euro 7.500,- excl. BTW


Leveranciers van soortgelijke producten:
Probouw Afbouwoplossingen BV,
Nieuwerkerk a/d IJssel
Tel: 0180 - 31 03 30,
www.probouw.nl

HAMA
Haaksbergen
Tel: 053 - 303 12 60
www.hama.nl

Wiltec B.V.,
Uden,
Tel: 0413 - 26 29 38,
www.wiltec.nl

Technisch

Productomschrijving:
De Airless Spuitmachine (380 V, 16 A) is alleen geschikt voor kalkvrije dunne spuitpleisters en voor verven met een hoge viscositeit, lijm en andere dikvloeibare mengsels. De maximale werkdruk bedraagt 110 - 60 bar. De machine is voorzien van een zakkenwringer. Het spuitgedeelte bestaand uit een licht spuitpistool met een 15 m lange hogedruk slang. De straalbreedte kan worden ingesteld van 10 tot 60 cm.

Gebruik:
De methode is vooral geschikt voor het behangklaar maken van kalkzandsteenwanden. De naden worden met de spuit langs gelopen en voorgezet en met spaan of spackmes 'afgemest'. Na voldoende droging wordt een dunne laag over de hele wand aangebracht en afgefilmd tot gladde wand. Ook wordt de airless techniek veel ingezet voor plafonds.

Specificaties:
- Maximaal 1-15 l/min, afhankelijk van viscositeit materiaal
- Hoofdafmetingen: l x b x h = 1.420 x 630 x 1.020 mm
- Eigen gewicht: 155 kg
- Materiaalsoort: overwegend van rvs

Veiligheidsvoorschriften:
De machine valt onder EG-Machinerichtlijn en wordt geleverd met CE-markering.

Effecten

Arbo effecten:
Voor het dichtmaken van naden werd het materiaal tot nu toe handmatig opgebracht. Dat is zeer zwaar. Voor de afwerklaag moet de methode vergeleken worden met luchtverspuiting.
Bij airless werken is de geluidsbelasting veel lager en is het werk lichter door de lagere gewichten van apparatuur, spuitmond en slangen. Ook is er veel minder spuitnevel waardoor minder afgeplakt hoeft te worden en er achteraf minder schoonmaakwerk is. Wel moet nog steeds worden uitgepleisterd en afgemest. De roestvrijstalen uitvoering van het plaatwerk zorgt voor gemakkelijk schoonmaken.

Efficiency effecten:
Ten opzichte van het handmatig dichtmaken van naden gaat het spuiten veel sneller. Ook zijn er productievoordelen in die situaties waarin de airless techniek voor het verspuiten van dunpleister kan worden toegepast. De grondstoffen zijn wel iets duurder, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de productievoordelen. Een belangrijk argument is daarbij dat de omgeving veel minder hoeft te worden afgeplakt. De hechting en afwerkkwaliteit worden als zeer goed beoordeeld.

Randvoorwaarden

Technische:
Belangrijk is de keuze van het te verspuiten materiaal. De spuit is niet geschikt voor
(mogelijk) korrelhoudend materiaal zoals pleisters op kalkbasis. De nozzeldoorlaat is hiervoor te klein. Spackwerk kan niet met deze spuit worden gemaakt omdat het spackeffect - een ogenschijnlijk korrelige structuur van de aangebrachte vullende verf - alleen verkregen kan worden met luchtverspuiting.

Organisatorische:
Zonodig maatregelen nemen dat de machine voldoende dicht bij het werk geplaatst kan worden: zorgen voor transportvoorzieningen en voor een goede en toegankelijke opstelplaats.


Laatste update informatie: 1 april 2009